Je bekijkt nu Heeft u Last van een Boktor in Huis? Los het Op!

Heeft u Last van een Boktor in Huis? Los het Op!

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Boktor Houtworm

Een boktor in huis kan erg vervelend zijn. De boktor is een keversoort. De officiële naam van de kever is Hylotrupes Bajulus. Dit beestje is een van de meest schadelijke insecten die in ons land voorkomt. De Tor boort namelijk gaten in hout en legt daar zijn eitjes. De larven die hier uiteindelijk uitkomen vreten het hout aan. Dit doen ze ook nog eens in zeer rap tempo. Wanneer je een boktor in huis hebt, is de kans dus groot dat je er meer hebt. Al snel is het probleem niet meer zelf op te lossen, maar heb je professionele hulp nodig.

Wat te doen bij een boktor in huis?

 • Eigenlijk adviseren we om contact op te nemen met een professioneel bestrijdingsbedrijf. Op deze manier kan worden vastgesteld waar de boktor schade heeft aangericht en of er andere plekken zijn “besmet”. Een professional kan het probleem vast stellen en beheersen.
 • Boktorren komen vooral voor  in oude huizen. Mocht je van plan zijn om een ouder huis aan te schaffen, is het verstandig om deze te laten onderzoeken op sporen van de boktor.
 • In Nederland is vooral de huisboktor actief. Deze houdt van droog hout, met name grenen.
 • Er komen ook wel andere soorten boktoren voor in Nerdeland maar deze toren leggen hun larven in nat hout en hoeven we niet te vrezen. Zij zouden het niet overleven in onze meubelen.

Wat kan je zelf doen?

Het enige dat je eigenlijk zelf kan doen om het probleem op te lossen, is het probleem herkennen en een professional inschakelen. Hoe herken je nou eigenlijk een boktor en hoe weet je of je een plaag hebt? Boktoren zijn zwart of zeer bruin van kleur. Een volwassen tor leeft slechts een paar weken. Deze heeft een langwerpig lichaam. De larve zijn wit geel en hebben een bruine kop. Na een aantal weken komen eitjes uiten graven de larven zich in. Je herkent boktoren plaag aan je houten meubelen, balken of vloeren.

 • Ovaalvormige gaten in je hout waar de kevers uit vliegen als ze volwassen zijn. De gaten zijn ongeveer een halve centimeter tot een centimeter groot.
 • Vaak tref je dan ook hout aan in poedervorm rondom de gaten
 • De larven komen vaak uit aan het einde van de lente en het begin van de zomer. Mocht je vermoeden dat er larven in je hout zitten, dan kan je ze rond deze tijd zelfs horen.

Boktor Geluid

Als je goed luistert, herken je ook het geluid van een boktor. Waar kan je een boktor geluid dan aan herkennen? Houd je oor bij een van de ovale gaten in het hout. Je kunt een knagend geluid horen. Het klinkt een beetje alsof je met een naald in hout aan het krassen bent. Mocht je ooit een boktor op vakantie tegenkomen, in andere woorden een groot exemplaar, kan je het boktor geluid ook herkennen als hij niet in hout zit. De tor beweegt zijn hoofd heen en weer en pompt lucht door zijn nek. Dit klinkt een beetje alsof je een luchtbed aan het oppompen bent. Het geluid van lucht inblazen wordt dan opgevolgd door een snel klikkend geluid.

Boktor Geluid Herkennen

 

Boktoren helpen voorkomen

Kan je iets doen om boktoren te voorkomen? Jazeker. Je kunt wel een aantal dingen doen.

 • De larven van boktoren houden van temperaturen boven de 24 graden en van vochtige lucht. Zorg er dus voor dat je huis niet te warm en te vochtig is.
 • Boktoren komen hierdoor het meest voor in dakconstructies (deze zijn vaak vochtig en warme lucht stijgt omhoog in huis) Zorg er dus voor dat je zolder goed wordt geventileerd en controleer met enige regelmaat de houten constructies van het dak.

Wil je toch zelf proberen de boktor te bestrijden?

Een aantal tips om toch zelf de boktor te bestrijden, mocht je echt geen professional in willen schakelen:

 • Smeer aangetaste delen in met ui. Wat de boktor niet leuk vindt aan de uit weet niemand, maar de larven overleven dit vaak niet.
 • Er zijn ook mensen die alcohol in de gaten spuiten. Hoewel dit zeer waarschijnlijk de Larven wel doodt, heeft deze methode een aantal grote nadelen:
  • Het is erg tijdrovend, je moet elk gaatje vullen
  • Wat is de conditie van het hout na al dat ingetrokken alcohol?
  • Weet je zeker dat je all gaatjes hebt gehad en dus de hele plaag uitroeit

Heeft u geen last van een Boktor maar van Muizen? Klik dan hier!