Je bekijkt nu Last van Muizen in Huis. Wat Moet ik Nu Doen?

Last van Muizen in Huis. Wat Moet ik Nu Doen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Muizen

Last van muizen in huis? Muizen kunnen behoorlijke schade aanrichten in huis. Muizen die in huis komen en leven zijn meestal de huismuis. Huismuizen komen overal voor, met name in gebouwen, maar ’s zomers ook buiten. Ze houden van warme, droge plaatsen, maar beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Ze hebben slechts een klein territorium nodig, enkele vierkante meters is vaak al voldoende. Omdat huismuizen zeer goede klimmers zijn, kunnen ze makkelijk binnenkomen en overal in gebouwen voorkomen. Muizen gaan altijd op zoek naar voedselvoorraden. Ze voeden zich met allerlei producten, maar hebben een zekere voorkeur voor granen, spek, kaas, suiker, brood. Muisjes eten echter maar weinig, ongeveer 3 gram per dag en hebben ook niet veel water nodig om te overleven. Muizen dragen parasieten bij zich en kunnen daarom een gevaar voor de gezondheid opleveren. Ze brengen bijvoorbeeld bepaalde virussen over, zoals het hanta-virus of salmonella. De last van de muizen wordt dus alleen maar erger wanneer u er niets aan doet.

 

Dier algemeen

 

Muizen in Huis Checklist

1) Heeft u een (dode) muis gezien?

2) Heeft u een muis of muizen gehoord? Je kunt muizen horen lopen (bijvoorbeeld tussen de plafonds) en piepen. Dit piepen kan overigens best hard zijn.

3) Heeft u keutels gevonden? Muizen leggen kleine, zwarte keutels ter grootte van flinke rijstkorrels. Muizen zijn niet echt kieskeurig en laten overal keutels achter, toch liggen ze vaak bij muren en plinten.

4) Heeft u urine of urinevlekken gevonden? Muizen plassen ook in huis. Je kunt dan plassen of vlekken aantreffen op de  vloer, op tapijt of in de kledingkast.

5) Heeft u beschadigde meubels, kleding of snoeren? Muizen knagen aan veel wat ze tegenkomen. Kapotte huisraad kan dus ook een teken zijn van muizen.

6) Heeft u muizen geroken? Huismuizen laten een typische geur achter. Soms is deze geur lastig te plaatsen, maar als je die muizengeur eenmaal kent, dan vergeet je deze nooit meer. Laat eventueel iemand anders komen ruiken.

Wanneer u minimaal twee van deze punten op de checklist kunt afvinken, heeft u zeker last van muizen in huis.

Een poes bij muizen in huis

 

Risico’s & Gevaren van Muizen in Huis

De Muizen zijn in je huis veilig voor roofdieren en voorzien van bergen met voedsel. Muizen zijn namelijk echte alleseters en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep. Muizen vermenigvuldigen zich zodoende razendsnel. Als je muizen in je huis niet snel vangt, verjaagt of doodt, kan zich binnen enkele maanden een flinke muizenplaag binnen je muren ontwikkelen. Muizen hebben bovendien een zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Een kiertje van 1 centimeter is al genoeg voor een muis! Zorg daarom dat deuren goed sluiten en dat je eventuele gaten en kieren in buitenmuren goed af dicht met cement of muis-werende kit. Door gewone kit en pur vreten muizen gewoon heen. Dit voorkomt dus geen last van muizen. Je hebt echt de muis werende kit nodig.

Bovenal zijn muizen smerig. Ze hebben geen blaas, waardoor ze continu bacterierijke urine laten lopen. Muizen poepen bovendien alles vol, waardoor je huis wordt voorzien van stapels muizenkeutels. Kortom: vies, onhygiënisch en potentieel ziekmakend. Muizen knagen papier en textiel kapot voor hun nesten en plunderen keukenkastjes voor hun jongen. Ze kunnen zodoende voedsel besmetten en boeken, interieur, kleding en vloerbedekking vernielen. Een muis die elektriciteitskabels kapot knaagt kan zelfs brand veroorzaken!

 

 

Voorkom Muizen in Huis

Voorkomen is beter dan genezen, dus het beste kan je er voor zorgen dat muizen niet in je huis komen. Hoe kun je muizen in huis voorkomen? Een goed onderhoud van de woning en een geregelde controle zijn essentieel. Maak het muizen zo moeilijk mogelijk om nestgelegenheid en voeding te vinden:

• Sluit alle mogelijke toegangswegen af. Muizen kunnen door de kleinste gaatjes al in huis komen. Zorg er voor dat er geen gaatjes zijn waardoor muizen naar binnen kunnen komen. Stop gaten en kieren dicht en houd bijvoorbeeld ’s nachts de ramen dicht.

• Repareer onmiddellijk kapotte rioleringen en gaten in de muren. Openingen in muren groter dan 5 mm zijn voldoende om doorheen te komen.

•Laat rioolputjes dicht.

Plaats horren in open ramen.

• Afval vormt een schuilplaats en voedsel voor muizen. Ruim daarom alle afval onmiddellijk op. Laat geen etensresten slingeren, ook niet in bijvoorbeeld pizzadozen of andere restjes.

• Ook eten dat geen afval is kan muizen aantrekken. Bewaar etenswaren daarom in plastic dozen of tonnen met een goed sluitend deksel, zodat de muizen er niet bij kunnen. Papieren zakken en verpakkingen uit de winkel kunnen open geknaagd worden door muizen. Pakken macaroni, suiker enzovoorts in bijvoorbeeld de kelder of een kastje zijn gewilde maaltijden voor muizen.

• Sluit gaten en openingen in muren en afvoerbuizen af met sterk ijzergaas

• Geen los voedsel en kruimels in huis. Muizen komen op de eerste plek op eten af. Hun neusje is goed ontwikkeld dus ze ruiken alles. Zorg ervoor dat je geen eten op het aanrecht laat slingeren of kruimels over de vloer. Let hierbij ook op eten van andere huisdieren zoals honden en katten.

 

 

Bestrijden van Muizen in huis

Als u last heeft van muizen in huis kunnen deze bestreden worden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een muizenval, met gif, met apparaten, met een kat of door een professioneel bestrijdingsbedrijf.

• Muizenval. De meeste bekende manier om een muis te vangen is door middel van een muizenval. Met wat eten (blokje kaas) wordt de muis gelokt en dan gevangen of meteen dood gemaakt in de muizenval.

• Gif. Een andere manier om muizen te bestrijden in huis is met gif. Leg voedsel neer met gif. Wanneer de muis hiervan eet, dan zal hij niet lang meer leven. Een nadeel hiervan kan zijn dat je niet zeker weet of het gif geholpen heeft en dat je op zoek moet gaan naar de dode muis. Als de muis het gif heeft gegeten droogt hij vaak uit, het gaat dus niet rotten. Gif is ook niet aan te raden als je andere huisdieren rond hebt lopen.

• Apparaten. Er bestaan apparaten die ultrasone geluiden produceren die voor muizen vervelend zijn om te horen. Mensen kunnen die geluiden niet horen en muizen worden bestreden.

• Een kat. Katten zijn dol op muizen, dus een kat kan zijn helpen om muizen te bestrijden. Muizen vluchten vaak weg als ze merken dat er een kat in huis is. Muizen kunnen aan de geur die een kat achterlaat ruiken dat er een kat in de buurt is (geweest).

• Bestrijdingsbedrijf. Bij een muizenplaag is zelf bestrijden vaak niet meer mogelijk. Roep dan de hulp in van een professioneel bestrijdingsbedrijf.