Dwergmuis

De dwergmuis is een actieve muis. De muis houdt namelijk geen winterslaap. Deze muis is zoals de meeste muizen vooral ’s nachts actief. De dwergmuis heeft over het algemeen grote, grote ogen en een relatief lange staart. Hij is niet volledig vegetariërs. Hoewel de dwergmuis met name granen eet, zal deze af en toe ook insecten eten. Natuurlijk is de muis erg klein. Zijn nam geeft al een idee. Het is een van de kleinste zoogdieren ter wereld.

Leefgebieden van de Dwergmuis

De Dwergmuis komt eigenlijk voor in bijna heel Europa en Azië. De muis houdt niet van te koude plekken en van bergen. In Scandinavië is de muis moeilijk te vinden maar in lage landen en dus ook in Nederland des te meer. Ze houden van hoog gras en gebruiken dit als beschutting voor roofdieren. Tevens is dit de plek waar de dwergmuizen hun voedsel vinden. De dwergmuis komt dus ook veel voor in de duinen. In gebieden waar het gras regelmatig gemaaid wordt, zal je de muis bijna niet aantreffen.

Het Voortplanten van de Dwergmuis

Het vrouwtje heeft een draagtijd van 3 weken en kan bevrucht worden in de lente en de zomer. In de winter en herfst zullen de muizen zich niet voortplanten. In het wild worden dwergmuizen vaak niet ouder dan een paar maanden. Dit heeft met name te maken met de aanwezigheid van veel roofdieren. Vooral roofvogels als uilen en de valk zijn een bedreiging voor de muis. Veel dwergmuizen in het wild komen dan ook door geweld om het leven. Als huisdier kunnen de muisjes namelijk wel tot 4,5 jaar oud worden. De jongen van de dwergmuis blijven vaak bij de moeder totdat zij hen verjaagd. Dit gebeurt vaak wanneer ze opnieuw een nestje werpt.

Hoewel de dwergmuis niet bedreigd is, is ook van deze diersoort de mens de grootste vijand. Dit komt met name door landbouw bestrijdingsmiddelen en oogstmiddelen. Bij het oogsten van gewassen komen er vaan honderden jonge muisjes om het leven.

 

Volg, Like en Deel: