Je bekijkt nu Woelrat Bestrijden in Nederland; Mag dit?
De Woelrat

Woelrat Bestrijden in Nederland; Mag dit?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ongedierte

Wilt u een woelrat bestrijden? Ondervindt u last van een woelrat of waterrat? Dan bent u zeker niet de enige! Maakt u zich geen zorgen, wat ieder probleem is op te lossen. In dit artikel richten we zich op het uiterlijk van de deze rat. Weet u zeker dat u last heeft van dit beestje? Vervolgens zullen we het hebben over het bestrijden van woelratten. Wat kun je er tegen doen?

Hoe Ziet een Woelrat Eruit?

De Woelrat wordt nog weleens verward met de bruine rat. Dit komt logischerwijs door de bruine kleur die zij beide delen. De bruine rat is echter meer het stereotype rat beeld dat mensen over het algemeen hebben. Wat lichaamsbouw betreft lijken deze namelijk meer op de ratten die je bij laboratoria ziet of in films. De bruine rat vestigt zich vaak op plekken waar de mens ook is. Deze komt veel voor in de stad.

De Bruine Rat in Huis
De Bruine Rat

 

De woelrat komt vooral voor op het platteland. Dit beestje leeft vaak bij sloten en op akkers. Hij houdt van water, dus dat moet wel in de buurt zijn. Deze rat is een stuk voller of dikker qua uiterlijk dan de bruine rat. De waterrat dankt zijn naam aan het feit dat hij graag woelt of graaft. Dit kan erg vervelend zijn voor je tuin of akker.

Is dit Beestje Gevaarlijk?

Over het algemeen is de woelrat minder gevaarlijk dan de bruine rat. Dit is met name omdat de woelrat niet zo snel uw huis binnen zal dringen. Op deze manier kan de rat dus ook niet gemakkelijk ziektes overdragen. In plaats van gevaarlijk is dit beestje eerder vervelend te noemen in sommige gevallen. Als hij bijvoorbeeld je hele tuin overhoop graaft of al je fruit van je fruitbomen steelt. Eigenlijk eet hij vooral de wortels van de boom. Zijn ontlasting laat hij soms ook overal slingeren en dit levert meestal een erg vervelende geur op. Dit is dan ook vaak de reden dat mensen de woelrat bestrijden.

Hoe de Woelrat Bestrijden?

Hoe vang je een waterrat? Een belangrijke vraag wanneer je dit knaagdier wilt bestrijden. Een andere belangrijke is; wat eet die eigenlijk? Als je niet weet wat de woelrat eet, is het ook moeilijk om hem te lokken. In principe eet de woelrat geen fruit, maar hij eet met name de wortels van allerlei planten en bomen. Dit zorgt er uiteraard voor dat deze planten sterven. Belangrijk om te weten is echter dat de woelrat een beschermde diersoort is en dat je deze niet zomaar zelf mag bestrijden. Het is bij wet verboden om de woelrat te vangen, te doden en te verwonden. Ook mag je zijn nest niet kapot maken of verstoren. Je mag de woelrat niet eens opzettelijk verontrusten. wow! Wat dan wel?

Het enige dat je zelf kunt doen, is voorkomen dat een rat zich op de eerste plaats wil vestigen in jouw tuin. Zorg ervoor dat je geen natuurlijk afval op laat hopen, zoals bijvoorbeeld een berg stro. De rat nestelt ook graag in een dikke rietkraag. Als je deze in je tuin hebt, haal deze dan weg. Deze maatregelen kan je alleen treffen als er nog geen woelratten in het gebied zijn.

Hoe herken je of je al Woelratten hebt?

Heb je holen in je gras met daaromheen afgebeten grassprieten? (bron) Losliggende aarde zoals bij mollen? Verzakkende grond? Dan bestaat de kans dat je een woelrat te gast heb en mag je zelf dus al niets meer doen.  In dit geval kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf voor ongedierte bestrijding. Zij kunnen dan kijken of zij zonder de waterrat te verstoren er voor kunnen zorgen dat de waterrat u niet meer komt verstoren.

Heeft u last van Muizen? Kijk dan Hier!