Je bekijkt nu De Meest voorkomende Langpootmug in Nederland

De Meest voorkomende Langpootmug in Nederland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Informatief

In Nederland komen veel soorten muggen voor. De meeste van hen zijn niet alleen ongevaarlijk, ze bijten ook niet. Van de muggensoorten die bijten, bij sowieso alleen het vrouwtje. Zij heeft bloed nodig bij de productie van haar larve. Er zijn veel soorten muggen in Nederland, waarvan ook het vrouwtje niet bijt of steekt. Denk hierbij aan de langpootmug. Ook van deze mug zijn weer verschillende soorten te onderscheiden, geen van allen zal je bijten. In dit artikel zullen we ons richten op deze langpootmug.

Welke Langpootmug Soorten zijn er in Nederland

Een van de bekendere soorten is de Tipula Maxima of in de Nederlandse taal de reuzen langpootmug. Deze mug wordt het grootst van alle soorten die we in Nederland hebben. Langpootmuggen herken je vaak aan hun omvang, maar ook aan hun vlieggedrag. Het zijn behoorlijk slechte vliegers. Je zal ze zelden in een rechte lijn zien vliegen. Met zijn lange poten en zeer lange vleugels kan deze super grote langpootmug maar slecht balanceren in de lucht. Hij maakt vaak zigzaggende en op en neer gaande bewegingen tijdens zijn vlucht. Om deze reden wordt de Tipula Maxima als slechte vlieger gezien.

Andere soorten zijn de tipula paludosa, in de Nederlandse taal, de moeraslangpootmug, en de Tipula oleracea, koollangpootmug. De tipula paludosa bevindt zich alleen in augustus en september in de lucht. De rest van het jaar spendeert hij ondergronds als larve. Alle langpootmuggen leven slechts een paar dagen boven de grond om te paren. Voor de Tipula oleracea zijn dit de maanden augustus, september en oktober iets langer actief.

Voortplanting

Vliegen en muggen leggen larven. De larve van een deze mug wordt een emelt genoemd. De langpootmug emelt eet graag groene delen van een plant. Doordat ze vaak het jonge groen eten, kunnen jonge planten sterven. Soms wordt hierdoor onterecht aangenomen dat emelten de wortels eten van de plant, maar het zijn dus de groene delen. Specifiek het jonge groen. De langpootmug emelt van de Tipula oleracea en de grote langpootmug met zijn lange poten en zeer lange vleugels houden hier met name van.

Verder zijn er in Nederland nog de soorten Ctenophora ornata (gele kam langpootmug) en de tijgerlangpootmug. Deze tijgerlangpootmug dankt zijn naam aan de tijgerstrepen op zijn rug en moeten we niet verwarren met de gewone tijgermug.

De gevaarlijkste mug ter wereld
De Tijgermug
De onschuldige langpoot tijgermug
De langpoot tijgermug

De Tijgermug een van de Gevaarlijkste Vliegen en Muggen

De gewone tijgermug is misschien wel de gevaarlijkste van alle muggen op aarde. Wellicht denkt u dat dit de malaria mug is. Dit is om twee redenen niet het geval. Op de eerste plaats hebben we behoorlijk goede medicijnen tegen malaria. Daarnaast heeft de malaria mug schoon water nodig om zich voort te planten. De tijgermug daarentegen kan zich in het meest smerige water voortplanten en plant zich hierdoor veel sneller voort. De tijgermug kan het knokkelkoorts virus met zich meedragen. We kunnen hier nog niet tegen ingeënt worden en we kunnen het ook niet genezen. We kunnen alleen de symptomen bestrijden.

Knokkelkoorts of het Dengue Virus

Het gevaarlijke van de knokkelkoorts, ook wel bekend als het Dengue virus, is dat er vier varianten zijn van het virus. Wanneer je besmet raakt met een van de varianten zal je een nare koorts hebben voor ongeveer een week of twee. Een zeer koude koorts waarbij ook spontaan bloedingen in de neus kunnen ontstaan. Vervolgens ben je immuun voor deze variant. Dat klinkt nog wel aardig. Je bent nu dan wel immuun voor een van de vier varianten, maar extra kwetsbaarder voor een van de andere. Wanneer je nu met een van de andere varianten besmet raakt, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Dit geldt vooral voor jonge kinderen en ouderen.

Waar komt deze Tijgermug voor?

Voorheen kwam de tijgermug met name in Azië voor. Inmiddels is deze wijdverspreid. Oostkant van Noord-Amerika, heel Zuid-Amerika en ook kleine delen van West-Europa. De mug houdt van een warm klimaat, liefst ook een beetje vochtig. In Italië komt de mug al heel veel voor. Knokkelkoorts gelukkig maar heel weinig. Toch lijkt de opmars van de mug nog niet klaar. De kans dat de mug echt in Nederland kan overleven in vrij klein. Toch zijn ze wel waargenomen in periodes van hittegolven.

Voor informatie over ander insecten, kijkt u bij de categorie informatief. Indien u informatie wenst over de bestrijding van andere insecten, kijkt u bij de categorie ongedierte.