Je bekijkt nu Bescherming tegen Insecten en Muggen in Zuidoost-Azië

Bescherming tegen Insecten en Muggen in Zuidoost-Azië

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Ongedierte

Het altijd natte en warme klimaat in Zuidoost-Azië zorgt ervoor dat er nooit een tekort aan muggen en insecten is. Variërend van kleine bijtertjes tot belachelijk grote wezens die geschikt zijn voor een horrorfilm. Behalve dat ze lastig zijn tijdens het reizen in Zuidoost-Azië, vormen muggen twee echte bedreigingen: ziekte en infectie. Krassen op muggenbeten met vuile vingernagels in een tropische omgeving kunnen van een klein probleem snel een groot probleem maken zoals koorts-veroorzakende infectie.

De kleine insecten zijn lastig, maar ook veel gevaarlijker dan dan slangen of andere dieren die in het wild leven.

Tips om je te beschermen tegen insecten- en muggenbeten

 • DEET blijft de meest effectieve manier om muggenbeten te voorkomen. Breng elke drie uur een klein beetje DEET aan op de blootgestelde huid.
 • Hoewel je het liever bij een warm klimaat niet doet, is de meest natuurlijke manier om muggenbeten te voorkomen, om zo min mogelijk huid bloot te stellen.
 • Vooral op eilanden als de zon zakt heb je de grootste kans om aangevallen te worden door muggen en insecten; wees extra voorzichtig.
 • Insecten komen vaak op het eten af. Laat geen eten liggen en kijk goed uit wanneer je aan tafel gaat.
 • Draag lichte of neutrale kleding tijdens het wandelen. Muggen zijn meer aangetrokken tot donkere kleding.
 • Als je op een plaats met een klamboe verblijft, gebruik het dan!
 • Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur en zweet; blijf schoon om aandacht onnodige van muggen te voorkomen.
 • Zoet geurende parfums in zeep, shampoo en lotion zullen meer bijten aantrekken.
Zuidoost-Azië Tijgermug

Dengue en Malaria

Terwijl malaria de bekendste ziekte is die door muggen worden overgedragen , schat de Wereldgezondheidsorganisatie dat muggen jaarlijks minstens 50 miljoen gevallen van dengue veroorzaken. Dengue (knokkelkoorts) is in 100 landen aanwezig; Zuidoost-Azië wordt beschouwd als de regio met het hoogste risico. De muggen die knokkelkoorts dragen, bijten doorgaans gedurende de dag, terwijl de soort die malaria draagt bij voorkeur ’s nachts bijt. Je hebt onder andere Malaria in Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja. Dengue wordt overgedragen door de op hierboven afgebeelde tijgermug. Niet te verwarren met een langpootmug. Deze is zeer gevaarlijk omdat deze zich in tegenstelling tot veel andere soorten in uiterst smerig water kan voortplanten.

Muggen en Zika-virus

Dezelfde mug die gele koorts en knokkelkoorts verspreid kan ook het Zika-virus geven. Zuidoost-Azië is een van de plekken waar het het Zika-virus is gevonden, hoewel het nauwelijks als een epidemie” telt. Het meest getroffen land is Thailand met slechts zeven gevallen tussen 2012 en 2014 en Cambodja, Indonesië, Maleisië en de Filippijnen hebben sinds 2010 één geval van Zika-virus gemeld.

Andere gevaarlijke insecten

Zuidoost-Azië is de thuisbasis van enkele van de meest diverse flora en fauna van deze wereld. Het continent verschillende gebieden, variërend van weelderige regenwouden, uitgestrekte vlaktes, prachtige stranden en oceanen. Hierdoor kunnen verschillende soorten insecten leven, wat zowel een goede als een slechte zaak is.

Het goede ding is dat sommige van deze insecten voordelen oplevert voor hun omgeving. Het slechte is echter dat sommigen van hen verschillende gevaren voor planten, dieren en mensen meebrengt.

Om je een idee te geven, zijn hier enkele van de gevaarlijkste insecten in Azië waar je vandaan moet blijven:

 • Aziatische reuzenhoornaar– Van dit enorme insect is bekend dat het een gif heeft dat vlees kan doen smelten.
 • Reuzenduizendpoot – Een gevaarlijke roofdier wiens beet een infectie kan veroorzaken.
 • Denki Mushi rups – Deze rups soort staat bekend om zijn steek, die lijkt op een elektrische schok.
 • Nephila clavata spin – Deze spin staat bekend om zijn felle kleuren, gouden webben en sterke beet.
 • Kortschildkevers – Deze kleine kever staat bekend om zijn giftige bloed, dat verschillende kwalen kan veroorzaken
 • Aziatische gigantische bosschorpioen (Heterometrus spinifer)- Deze agressieve schorpioen staat bekend om zijn kenmerkende zwarte kleur en sterke steek.