Op www.demuizen.nl helpen we u niet alleen met de bestrijding van muizen. Voor het bestrijden van muizen en van allerlei soorten ongedierte kunt u bij ons terecht voor tips en advies. Hieronder vindt u een overzicht met links naar de juiste pagina’s voor de verschillende soorten bestrijding:

BESTRIJDEN, VANGEN EN DODEN VAN MUIZEN

Hier treft u allerlei informatie over het voorkomen van muizen in huis en de bestrijding, en het vangen en doden van muizen. Hiervoor kunnen muizenvallen, lijmplankjes, apparaten (ultrasoon), muizenkorrels en/of muizengif gebruikt worden. Hieronder is beschreven hoe deze manieren van muizen bestrijden in huis werken en welke voor- en nadelen de verschillende bestrijdingen hebben. Je kunt natuurlijk ook muizen laten bestrijden. Om muizen te bestrijden zijn er verschillende opties. Zo kun je de muizen verjagen met diervriendelijke muizenvallen, maar ook doden. Dit geldt overigens voor het bestrijden van veel  soorten ongedierte . Voordat we ingaan op het muizen of ratten bestrijden, bekijken we eerst de risico’s van muizen. Wat als je niets doet?

Kunnen Muizen Ziektes Overdragen?

Muizen kunnen inderdaad bepaalde ziektes dragen en overdragen op mensen en andere dieren, maar dit betreft niet de huismuis en bovendien is dit veelal in het buitenland het geval. Ratten zijn wel een verspreider van de ziekte van Weil, terwijl muizen deze ziekte niet overdragen. Het is zelfs zo dat onderzoek heeft aangetoond dat een paar muizen in huis juist gezond is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die zijn blootgesteld aan keutels en ander materiaal van muizen juist sterker zijn en een lagere kans hebben op ziektes zoals reuma en astma. Dat huismuizen ziektes verspreiden klopt dus niet en het is onterecht om onder het excuus van ziektes bang te zijn voor muizen.

Muizen bestrijden in huis

Muizen kunnen behoorlijke schade aanrichten in huis. De muizensoort die je in huis, of in de horeca of fabrieken aantreft, komen en leven zijn meestal de huismuis. De huismuis is in Nederland geen beschermde diersoort (in veel andere landen wel). Reden hiervoor is dat de huismuis ook een ware plaag kan veroorzaken, indien de muis beschermd was zou je de muis niet mogen bestrijden of doden. In Nederland mag dat dus wel. De huismuis leeft het liefst op een warme en droge plek, maar ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden.

De huismuis heeft maar een klein territorium nodig (een paar vierkante meter) en ze kunnen dus op veel plekken in huis terecht. Denk hierbij aan de zolder, in spouwmuren, op plafonds, in holle ruimtes, in kelders, schuren, caravans, tuinhuisjes, op de vliering, in oude fabrieken en leegstaande panden. In de zomer leeft de huismuis echter ook buiten. Huismuizen kunnen ook goed klimmen, je kunt ze soms tegen de muur zien lopen. Het is voor de huismuis dus geen enkel probleem om een ruimte te zoeken die hoog ligt. Ze kunnen namelijk ook door kleine gaatjes en daarom komen ze makkelijk op veel plaatsen terecht. Het is dus belangrijk om om naden en kieren goed te dichten. Dit helpt echt als je last hebt van muizen. Alleen zo raak je volledig vrij van ongedierte en kan je nieuwe muizen voorkomen.

Indien je muizen in huis hebt, dan kun je 3 dingen doen ter bestrijding. Je kunt de muizen in huis: vangen, verjagen, of doden. Dit geldt natuurlijk voor muizen en ratten.

Checklist Muizen in Huis

1) Heeft u een (dode) muis gezien?

2) Heeft u een muis of muizen gehoord? Je kunt muizen horen lopen (bijvoorbeeld tussen de plafonds) en piepen. Dit piepen kan overigens best hard zijn.

3) Heeft u keutels gevonden? Muizen leggen kleine, zwarte keutels ter grootte van flinke rijstkorrels. Muizen zijn niet echt kieskeurig en laten overal keutels achter, toch liggen ze vaak bij muren en plinten.

4) Heeft u urine of urinevlekken gevonden? Muizen plassen ook in huis. Je kunt dan plassen of vlekken aantreffen op de  vloer, op tapijt of in de kledingkast.

5) Heeft u beschadigde meubels, kleding of snoeren? Muizen knagen aan veel wat ze tegenkomen. Kapotte huisraad kan dus ook een teken zijn van muizen.

6) Heeft u muizen geroken? Huismuizen laten een typische geur achter. Soms is deze geur lastig te plaatsen, maar als je die muizengeur eenmaal kent, dan vergeet je deze nooit meer. Laat eventueel iemand anders komen ruiken.

Muizen en Ratten Vangen

Als je een dierenliefhebber bent, dan kun je proberen om muizen en ratten levend te vangen. Dit doe je met een zogenaamde ‘levende-muizen val’. Dit is eigenlijk een soort kooi met een deurtje dat dicht kan vallen als de muis in de muizenval zit. In de muizenval moet je eten leggen dat de muizen lekker vinden (bijvoorbeeld een blokje kaas, of beter nog pindakaas). Indien er een muis in het kooitje komt, dan valt het deurtje dicht en zit te muis opgesloten. Je kunt de muis dan in de natuur vrijlaten. Het nadeel is wel dat de losgelaten huismuis weer elders (of bij jou als je niet ver genoeg weggaat bij het loslaten van de muis) het huis binnengaat, want buiten kunnen ze niet goed leven.

Muizen en Ratten Verjagen

Je kunt muizen goed verjagen met een poes of kat in huis. Als je katten in huis haalt die er een sport van maken om muizen te verjagen, dan zal een muis liever bij de buren gaan bivakkeren. Neem wel een actieve kat, bijvoorbeeld uit het dierenasiel. Het voordeel van een kat uit het asiel is dat het karakter van de kat al bekend is. Bij een jong katje moet je maar afwachten of de kat actief of lui is. Katten laten een geur achter en muizen ruiken deze geur en registreren die ook als afkomstig van een gevaarlijk dier. Muizen hebben daar een speciaal orgaan (‘vomeronasaal orgaan’) voor.

Muizen en Ratten Doden & Verdelgen

Als je muizen als ongedierte ziet, dan kun je ze desgewenst dood maken. Een muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden. Maar muizengif is veel effectiever als je muizen wilt verdelgen. De effectiefste vorm van muizengif is een doosje met muizenkorrels onder een kast zetten. In de handleiding staat dat je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doos moet leggen, maar de ervaring is dat het openscheuren van het zakje beter werkt omdat de geur dan beter wordt verspreid.

De muizen zullen de korrels opeten en aan eventuele jonkies voeren. De muizen sterven aan interne bloedingen en drogen vervolgens uit dankzij vocht-absorberende bestanddelen. De muizen-kadavertjes zullen als het ware mummificeren waardoor ze hoogstens enkele dagen kunnen rotten en stinken. Muizen hebben niet veel last van deze methode, het is een relatief diervriendelijke manier om muizen te doden. Lijmplankjes (hieronder beschreven) zijn een stuk minder diervriendelijk omdat muizen echt lijden op een lijmplank.

Middelen voor de Bestrijding van Muizen

Muizen Vangen met een Muizenval

Er bestaan ruwweg twee soorten muizenvallen; muizenval waarbij de muis direct gedood wordt en muizenval waarbij de muis levend gevangen wordt. Dat laatste is natuurlik muisvriendelijker. Realiseer u wel dat het vangen van muizen veel spanning en stress voor de muis met zich meebrengt, maar dat is natuurlijk altijd nog beter dan de muis dood maken. U kunt de muis na het vangen ergens uitzetten.

U kunt ook zelf een diervriendelijke muizenval maken door een emmer, of hoge kom meer te zetten met daarin voedsel (bijvoorbeeld wat kaas). Naar de emmer of kom moet u dan een trapje maken waar de muis op kan klimmen. Muizen ruiken het voedsel, klimmen op het trapje en springen zo in de emmer of kom. Door de hoge randen kunnen ze er niet meer uit komen. Het beste kunt u ook wat toiletpapier in de emmer of kom leggen zodat de muizen niet hard vallen en waaronder ze rustig kunnen schuilen. De volgende dag kunt u de muis dan in de natuur uitzetten.

Als u met muizenvallen aan de slag gaat, houd er dan rekening mee dat muizen ’s nachts actief zijn. U kunt het beste de muizenvallen dus klaar zetten als u naar bed gaat, dan heeft u de volgende ochtend misschien beet. Maak niet de fout om extra voedsel neer te leggen om muizen te lokken, hiermee trekt u alleen maar extra muizen aan. Dit is een goede muizenval om de muizen levend mee te vangen.

Lijmplankjes Gebruiken om Muizen te Verdelgen

Een andere manier om muizen te vangen is met lijmplankjes. Zoals de naam al zegt zijn dit planken met lijm waarop de muis blijft kleven. De muis gaat dan vanzelf dood, of de muis kan dood gemaakt worden. Het gebruik van lijmplanken is -vanzelfsprekend- niet muisvriendelijk. Lijmplanken mogen wel verkocht worden, maar het gebruik van lijmplankjes om muizen te vangen, bestrijden en doden is illegaal. Hier staat zelfs een boete en celstraf op, vallend onder de noemer dierenmishandeling. Onderaan deze pagina zijn nieuwsberichten geplaatst die die discussie rondom lijmplankjes goed illustreren. Het grote aanbod van lijmplanken, alleen al via internet, doet wel de vraag rijzen waar deze lijmplankjes dan wel voor gebruikt worden. Onze voorkeur voor de bestrijding van muizen gaat dus overduidelijk niet uit naar dit product. Deze traditionele muizenvallen zijn dan wat diervriendelijker om de muizen te doden.

Apparaten om Muizen te Bestrijden

Er zijn apparaten op de markt die claimen muizen te verjagen of bestrijden met ultrasoon geluid. Dit geluid is zo hoog dat het menselijk gehoor het niet kan waarnemen, maar muizen wel. Muizen horen een harde, hoge, irritante pieptoon waardoor ze niet in de buurt van dat geluid willen zijn. Deze manier is natuurlijk redelijk muisvriendelijk omdat de muis fysiek niets wordt aangedaan en niet wordt gedood. Er kleven echter ook nadelen aan het verjagen van muizen met ultrasoon geluid. Enerzijds is de werking niet onomstotelijk aangetoond. Daarnaast is het niet duidelijk wat de gezondheidseffecten van deze geluiden zijn op mensen en andere dieren. Mocht u voor deze manier kiezen, dan hebben wij de beste ervaringen met dit artikel.

Muizenkorrels en Muizengif als Bestrijding

Als u geen gebruik wilt maken van muizenvallen om muizen te doden, dan kunt u ook kiezen voor muizenkorrels of muizengif. Afhankelijk van de soort moet u de korrels op bepaalde wijze aanbieden aan de muizen. Soms los neerleggen, soms in zakjes of in de doos. De muizen eten de korrels gedurende enkele dagen, waarna ze dood gaan. Korrels die acute dood van muizen veroorzaken zijn verboden vanwege het wrede karakter van het middel (dit moet zeer sterk geconcentreerd zijn en veroorzaakt een pijnlijke dood). Een ander nadeel van acuut gif is bovendien dat een groepje muizen doorheeft dat de korrels giftig zijn als er eenmaal een muis is overleden.

De huidige muizenkorrels en muizengif bevat meestal anticoagulantia wat ervoor zorgt dat muizen na enige dagen doodgaan. Het voordeel is dat ze allemaal van de korrels blijven eten, waarna ze op een redelijk diervriendelijke manier overlijden. Het is vastgesteld met behulp van wetenschappelijk onderzoek dat muizen niet bovenmatig veel lijden door anticoagulantia. Een bijkomend voordeel is bovendien dat het gif niet giftig is voor andere huisdieren zoals honden en katten. Een Professioneel gif is dat van Muskil. Dit is er in korrelvorm of pasta vorm. Klik hier voor de Pasta en hier voor de Korrels.

Voorkomen van muizen in huis

Voorkomen van muizen is natuurlijk beter dan bestrijden of doden, dus het beste kan je er voor zorgen dat muizen niet in je huis komen. Hoe kun je muizen in huis voorkomen? Een goed onderhoud van de woning en een geregelde controle zijn essentieel. Maak het muizen zo moeilijk mogelijk om nestgelegenheid en voeding te vinden:

• Sluit alle mogelijke toegangswegen af. Muizen kunnen door de kleinste gaatjes al in huis komen. Zorg er voor dat er geen gaatjes zijn waardoor muizen naar binnen kunnen komen. Stop gaten en kieren dicht en houd bijvoorbeeld ’s nachts de ramen dicht.

• Repareer onmiddellijk kapotte rioleringen en gaten in de muren. Openingen in muren groter dan 5 mm zijn voldoende om doorheen te komen.

• Laat rioolputjes dicht.

• Plaats horren in open ramen. Deze zorgen ervoor dat ongedierte hier niet doorheen kruipt.

• Afval vormt een schuilplaats en voedsel voor muizen. Ruim daarom alle afval onmiddellijk op. Laat geen etensresten slingeren, ook niet in bijvoorbeeld pizzadozen of andere restjes.

• Ook eten dat geen afval is kan muizen aantrekken. Bewaar etenswaren daarom in plastic dozen of tonnen met een goed sluitend deksel, zodat de muizen er niet bij kunnen. Papieren zakken en verpakkingen uit de winkel kunnen open geknaagd worden door muizen. Pakken macaroni, suiker enzovoorts in bijvoorbeeld de kelder of een kastje zijn gewilde maaltijden voor muizen.

Als dit allemaal niet helpt, schakel dan professionele muizenbestrijding in. Resumerend kunnen we stellen dat muizen laten bestrijden vaak beter werkt dan zelf bestrijden. Natuurlijk zit je wel met bestrijding kosten wanneer je kiest voor professionele muizenbestrijding, maar het resultaat is vaak het beste. De professionals zorgen ervoor dat de muizen weggaan, maar ook dat ze niet meer terug komen.

Veelgestelde Vragen over Bestrijding van Andere Soorten Ongedierte:

  • Hoe kan je de kakkerlak bestrijden? Een kakkerlak bestrijden is vaak moeilijk zelf te regelen. Er zijn wel spuitbussen te koop bij de supermarkt, maar hiermee verwijdert u waarschijnlijk niet alle kakkerlakken. Professionele bestrijding is aan te raden. De bestrijding kosten lopen behoorlijk uiteen.
  • Wat is de beste bedwantsen bestrijding? Als je echt heel veel last van bedwantsen hebt, raden we professionele bedwantsen bestrijding aan. Zelf kan je wel alvast een aantal dingen doen. Was het katoen (beddengoed) waar je bedwantsen in aantreft regelmatig op 60 graden. Daarnaast raden we je aan om dagelijks na het slapen je beddengoed open te slaan en de zon te laten schijnen op je matras.
  • Kan je muizen voorkomen door naden en kieren te dichten? In de praktijk weten muizen vaak wel een gaatje te vinden als er echt een goede voedselbron bij jou thuis is. Het is echter net als bij inbrekers. Als er in de buurt een plek is, die makkelijker toegankelijker is dan de jouwe, kiezen ze daarvoor. De muizen laten jouw huis dan voor wat het is. Ratten bestrijden vergt wat meer moeite, maar deze zullen ook minder snel interesse hebben om zich in je woning te nestelen.
  • Hoe vliegen bestrijden?  U kunt door middel van huis tuin en keuken apparatuur prima vliegen bestrijden. Denk hierbij aan de kleef slierten, een hor en elektrische apparaten. Ook hier geldt, als er weinig voedselbronnen zijn, zullen er ook minder vliegen zijn.
  • Wespen bestrijden? Wespen bestrijden doet u simpelweg door geen zoetigheid of vlees lang op tafel te laten staan in de zomer maanden? Het is niet handig om suikerwater of iets dergelijks neerzetten want dan zullen wespen ieder uur komen.
Verdere Vragen over het Bestrijden van Muizen?

Mocht u nog vragen hebben over ander ongedierte bestrijding of het laten bestrijden ervan, laat het ons weten. Wij kunnen u vraag toevoegen aan de veelgestelde vragen. In enkele gevallen kunnen we tips op maat geven als je last hebt van muizen. Kijk bij ons andere artikel voor vragen over hoe je de houtworm bestrijd.

Er zijn voldoende bedrijven die u kunnen helpen als het u zelf niet lukt. Er zijn zelfs bedrijven die ieder uur komen. De goede ongedierte bestrijding bedrijven geven u dan ook een ongediertevrij verklaring. Sommige bedrijven zullen de muizen vangen met diervriendelijke muizenvallen. De meeste zullen ze verdelgen om te zorgen dat u vrij van ongedierte bent en zij u een ongediertevrij verklaring kunnen geven.