Muizen zijn leuke huisdieren, hier alles over muizen als huisdier. Hoe je moet beginnen met muizen houden (voorbereiding), het houden zelf, voedsel voor de muis, verzorging en voortplanting van de muis.

Beginnen met Muizen als Huisdier

Bezint eer ge begint. Net zoals bij alle huisdieren ook bij de overweging om muizen als huisdier te nemen. Eerste overweging is; welke muis en hoeveel? Bedenk dat maar één muis eigenlijk heel zielig is, Want hoeveel aandacht je hem of haar ook geeft, gedurende de nacht als de muis het actiefste is zit hij of zij alleen. Beter is om meer muizen aan te schaffen. Als je er mee wilt gaan fokken, dan neem je een mannetje en een vrouwtje. Anders kun je het beste twee vrouwtjes nemen. Mannetjes worden namelijk wat groter en geuren wat meer, en de kans bestaat dat ze gaan vechten. Er is maar een nadeel van twee vrouwtjes: ze kunnen al zwanger zijn als je ze koopt!

Muis huisdier tussen de bloemen

Als je een muis in de dierenwinkel of van een muizenfokker koopt let dan op dat de muizen actief zijn. Maar ze mogen ook niet hyperactief zijn en de hele tijd rondrennen. Als je een muis koopt, koop hem dan ergens, waar de bakken ruim en schoon zijn. De vacht moet dicht zijn en glanzen, er mogen geen kale plekken zijn. Wondjes en eventuele littekens bij de oren of staart zijn onschuldig (deze ontstaan meestal bij het stoeien en vechten). De ogen moeten schoon, helder en glanzend zijn. Ook de neus, oortjes en de anus moeten schoon zijn.

Waar nog meer op Letten?

Let ook op de ademhaling; de muis mag niet piepend (niet te verwarren met zijn normale piep!) of rochelend adem halen. Sterk vermagerde muizen zijn oud of ziek. Het komt jammer genoeg redelijk vaak voor dat dieren uit de dierenwinkel schurft of mijt hebben. Je kunt dit herkennen doordat het dier zich regelmatig krabt, en kale plekken kan hebben. Dit ontdek je soms niet meteen al in de dierenwinkel. Als je het pas ontdekt als je thuis bent en je het dier niet meer kunt terug brengen naar de winkel, zul je de mijt of schurft zelf moeten bestrijden (zie Ziekten).

Bedenk van tevoren goed of je een mannetje of vrouwtje wil. Je kan zelf kijken van welk geslacht de muis is, maar je kan ook een verkoper dit laten doen. Bij volwassen vrouwtjes is de afstand tussen het poepgaatje en de geslachtsopening kleiner (ongeveer 5mm) dan bij een mannetje (ongeveer 15mm). Soms kan je het geslacht ook zien door een lichte druk met je duim op de onderbuik uit te oefenen. Dan zie je namelijk een piemeltje verschijnen als het een mannetje is, en als je niets ziet is het een vrouwtje. Een vrouwtje heeft bovendien tepeltjes over haar buik en een mannetje niet. mannetjes hebben behalve een piemeltje ook vrij duidelijke balzakken. Vooral als je een mannetje naast een vrouwtje zet zie je het verschil duidelijk.

Verhuizen met je poes

Huisdieren Verhuizen

Je huisdier verhuizen kan je op verschillende manieren interpreteren. Zo kun je jouw huisdier, bijvoorbeeld een konijn, hamster of muis verhuizen naar een andere kooi. Jouw huisdier zal dan moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

De tweede manier is wanneer je grotere huisdieren hebt en je zelf gaat verhuizen. Heb je bijvoorbeeld een kat die graag buitenkomt, maar je woont nu in een heel andere buurt of je laat je hond voortaan op een andere plek uit. Alle informatie dat jij nodig hebt om te verhuizen met een huisdier vind je hier.

Muizen als Huisdier Houden

De kooien en bakken voor muizen die in de dierenwinkel te koop zijn, zijn goed. Vooral kooien met verschillende verdiepingen zijn aan te raden, omdat op die manier heel veel ruimte voor het dier wordt gecreëerd terwijl er weinig ruimte van de woonkamer wordt ingenomen. Traliekooien zijn geschikt voor muizen, als de afstand tussen de tralies voldoende klein is. Muizen zijn immers meesters in het ontsnappen. De tralie afstand mag maximaal 7 mm zijn. Veel hamsterkooien hebben een tralie afstand tussen de 8 mm en 1 cm. Deze zijn ongeschikt. Ook al lijkt je muis nog zo groot, door een opening van 1cm komen ze zonder moeite! .

Een groot voordeel van kooien (in vergelijking met dozen of glazen bakken) is dat de muizen goed kunnen klimmen (wat hen in een goede conditie houdt) en dat er een goede ventilatie aanwezig is. Let er wel op dat het deurtje goed dicht moet kunnen. Als jij het deurtje met één vinger open krijgt. krijgen muizen hem ook open! Er zijn in de dierenwinkel talloze kunststof hamster- en muizenbakken te koop, die bestaan meestal uit een gekleurde onder bak en een doorzichtige kap erboven, en een deksel met tralies dat je open kan schuiven. De beste bak in onze ervaring is de bak van Beeztees, welke je hier kunt kopen op bol.com

Zaagsel en dergelijke vallen niet door de tralies naar buiten, en ze zijn makkelijk schoon te houden omdat je de kap van de onder bak kan halen. Nadeel is wel dat er in de bak minder ventilatie is dan met een kooi met aan zijkanten en bovenkant tralies. Ook kan de muis niet tegen de wand opklimmen, maar als je genoeg klimattributen in de bak neer legt, kan de muis toch klimmen.

Wat kan nog meer gebruikt worden als Muizenhonk?

Glazen bakken (bijvoorbeeld een oud aquarium) kunnen ook worden gebruikt. Deze hebben het voordeel dat muizen als huisdier niet kunnen ontsnappen. In glazen bakken kan ook een dikke laag bodembedekking worden gestapeld zonder dat het (zoals bij kooien) op de vloer of tapijt terecht komt. Een ander voordeel is het feit dat deze bakken goedkoop in aanschaf zijn en de muizen beschermen tegen tocht. Ook kun je hierin de muizen heel goed zien, en blijft de muizengeur een beetje in de glazen bak hangen.

Twee belangrijke nadelen zijn dat de muizen niet langs de wanden kunnen klimmen, en dat er in deze bakken geen goede ventilatie aanwezig is. Kartonnen of houten dozen/kratten zijn niet echt geschikt om muizen in te houden. Ze gaan namelijk de urine van het diertje opnemen en daardoor na een tijdje een slecht geur verspreiden. De dieren kunnen hier ook weinig of niet klimmen en niet naar buiten kijken. Deze dozen kunnen wel gebruikt worden wanneer u van plan bent om muizen te kweken.

Voeding voor de Muis

Muizen zijn echte alleseters. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Gewoon muizenvoer bevat alle noodzakelijke voedingstoffen, voor de muis is dit goed basisvoer. Dit kun je aanvullen met af en toe wat anders, zoals appel, fruit, groenten, ei, insecten of nootjes. Pas op voor zonnebloempitten, want dit bevat veel vet en ook konijnenvoer is niet geschikt.

Wat muizen ook erg lekker vinden is: droog brood (zonder schimmel) en uiteraard gewone knaagdier snoepjes. Wat ze nog meer lusten is een crackertje op zijn tijd, uiteraard de knaagstengels, beschuit, rozijnen en krenten. Zo krijgen de muizen een afwisselend dieet en dat is gezonder dan elke dag het zelfde eten. Maar overvoer ze niet, want ze eten maar 10 gram per dag. Hooi moet altijd voldoende aanwezig te zijn. Vezels zijn erg belangrijk voor de spijsvertering. Voor de knaagbehoefte is een knaagsteen of wat wilgentakjes een goede oplossing. Zorg voor voldoende fris drinkwater, bij voorkeur uit een drinkflesje.

Wat nog meer belangrijk is voor een goede verzorging van een muis is dat je goed op zijn conditie let. Zijn vacht, ogen en eetgedrag. Zo kun je spoedig merken of er iets met je muisje aan de hand is.

Verzorging

Het verschonen van de kooi moet elke week, of eigenlijk beter nog twee keer per week gebeuren wanneer je muizen als huisdier hebt. Witte muizen en kleurmuizen hoeven niet elke dag vrij door de huiskamer te lopen. Als ze ruim gehuisvest zijn is elke dag even eruit halen en over je heen laten rennen genoeg. Muizen met bijzondere vachtstructuren zullen soms ook wat vachtverzorging vragen. Als de vacht vies is of geklit is kun je deze muizen met een tandenborstel een beetje borstelen. De nagels van muizen hoeven over het algemeen niet geknipt te worden. Mochten ze scherp of lang zijn kun je een steen of tegel in de kooi leggen zodat daar de nagels wat meer op afslijten.

Hazelmuis als Huisdier

Voortplanting van Muizen als Huisdier

Als je muizen als huisdier houdt, bestaat de kans dat ze zich voortplanten. Een muis is vruchtbaar vanaf ongeveer twee maanden oud. Een zwangere muis is meestal goed te herkennen aan een dikke buik, ze heeft 2 flinke bulten bij haar buik, aan elke kant van het lichaam. De draagtijd van een muis is 21 tot 23 dagen, dit verschilt per muizensoort. Tegen de tijd dat de muis moet bevallen kun je haar wat extra nestmateriaal geven, zoals papiersnippers of stukjes toiletpapier of karton. Ook mag moedermuis onbeperkt eten.

De dag van de bevalling kun je de moeder het best even met rust laten. Als de moeder tam is kun je de volgende dag een nestcontrole uitvoeren. Haal je hand door de mestplek en voel of alle jongen leven, en of ze gevoed zijn (dit zie je aan de witte, bolle buikjes). Dode jongen of nageboorte en andere viezigheid kun je uit het nest verwijderen. Probeer de gezonde jongen zo min mogelijk aan te raken. Kijk de dagen erna elke dag even of de jongen nog steeds goed gevoed worden en of alles in orde is in het nest, het komt regelmatig voor dat zwakke jongen de eerste dagen alsnog overlijden.

Wat te doen als de Jongen Overlijden?

Als de moeder niet erg tam is, lok haar dan even weg met iets lekkers zodat je rustig in het nest kan kijken. Zwangere en zogende muizen kun je extra honden en kattenbrokjes geven voor wat extra dierlijke eiwitten.Dit kan helpen voorkomen dat ze hun jongen opeten, alhoewel dit nooit helemaal voorkomen kan worden, als de moeder gestoord word, zeker als ze erg schuw is, en het daardoor onveilig vind. Ook zieke, zwakke en doodgeboren jongen worden meestal door de moedermuis opgegeten.

Als je muis bevallen is moet je niet gelijk het hok verschonen, je kunt hier beter 2 weken mee wachten, tot de jonge muizen zelfstandiger zijn, rond de leeftijd van 2 weken zullen de jonge muisjes rond gaan lopen in de kooi en zullen de oogjes open gaan.. Je kunt voor die tijd wel delen van de kooi verversen,maar het verschonen van de hele kooi en het nest kan beter wachten tot de jongen 2 weken oud zijn.

Mannetjes zijn geslachtsrijp vanaf 5 weken, vrouwtjes vanaf 2 maanden. Op een leeftijd van 4 weken kunnen de muizen weggehaald worden bij hun moeder en op geslacht gescheiden worden. De muizen zullen nog groeien tot ze 12 weken oud zijn. De geslachten van de muizen kun je als volgt bepalen: Bij vrouwtjesmuizen is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening kleiner dan bij het mannetje. Als je zachtjes over de buik van een mannetje wrijft kan zijn geslacht ook zichtbaar worden. Het verschil is ook te zien aan de tepels, vrouwtjes hebben die en mannetjes niet. Muizen worden in gevangenschap tussen de 1,5 en 2 jaar oud.

Misverstanden over Muizen als Huisdier

Muizen stinken

Er is een groot verschil tussen de geur van een vuil verblijf, wat veroorzaakt wordt door poep en plas, en de natuurlijke geur van muizen. Vrouwtjesmuizen ruiken veel minder dan mannetjes, vrouwtjes ruik je helemaal niet als ze in een schoon verblijf zitten. Mannelijke muizen ruiken sterker. Zij produceren urine met muskus-geur, om hun territorium mee af te bakenen. Veel mensen vinden dit vies ruiken, terwijl anderen er aan wennen of het zelfs lekker vinden. Muskus is ook een veelgebruikt ingrediënt in parfum. Mannetjesmuizen zijn een van de meest stinkende huisdieren die je kan houden in relatie tot hun formaat. Wij zouden zeggen dat muizen als huisdier zelf niet stinken.

De muskusgeur is niet vies, het is niet zoals de geur van poep of plas, het is zelfs een belangrijk onderdeel van een muis zijn leven. Door zijn geur te verspreiden laat een mannetje weten dat hij hier woont, om andere mannetjes te verjagen, en vrouwtjes aan te trekken. Helaas is hier niet zo vele aan te doen, en proberen de geur te verdrijven zal mannetjesmuizen nerveus en onzeker maken. Muizenverblijven moeten ongeveer eens per week volledig verschoond worden, al kan je, als je muizen een vaste plas-hoek hebben, dat stukje wel dagelijks doen. Een glazen potje in die hoek van het verblijf willen je muizen vaak wel als toilet gebruiken, en dat kan makkelijk eventjes omgespoeld worden.

Als je het verblijf schoonmaakt gebruik dan geen sterk-geurende schoonmaakmiddelen, eigenlijk moet je het helemaal niet wassen, maar gewoon de oude bodembedekking eruit halen. Sterk-geurende schoonmaakmiddelen maken je muizen van streek, omdat het verblijf niet meer van hun is en kan zelfs schadelijk zijn voor ze. Gebruik zeker geen chloor en liefst dus ook geen geur verwijderaars. Mannelijke muizen gaan zelfs hun territorium nog heftiger afbakenen als “zijn” geur helemaal is verdwenen door het schoonmaken met schoonmaakmiddelen.

Wanneer je muizen als ongedierte beschouwt, klik dan hier