Je bekijkt nu Soorten Muizen in Nederland

Soorten Muizen in Nederland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Muizen

Er zijn verschillende soorten muizen die in Nederland voorkomen. Er is eigenlijk maar een soort die je thuis tegen zal komen als ongewilde gast. Dit is de huismuis. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten muizen.

Soorten Muizen: de Huismuis

De meest voorkomende muis soort in Nederland is de (Westelijke) huismuis. De huismuis heeft opvallende oren, grote ogen en een spitse snuit. De grijsbruine vacht is vet en glanzend, de staart lang en geschubd. De huismuis is tussen de 7 en 10 centimeter lang met een staart die ook tussen de 7 en 10 centimeter is. Het gewicht van de huismuis varieert van 12 tot 22 gram. Huismuizen verspreiden een onaangename geur (typische muizenlucht). De huismuis is meestal ’s nachts actief en is een echte alleseter. Het liefst eet de huismuis granen, vlees, kaas, zaden, noten, groenten, insecten, maar ook bijvoorbeeld soorten zeep en papier. De huismuis heeft maar weinig voedsel nodig, ongeveer 3 gram per dag en ook drinkt de huismuis weinig.

Dier algemeen

Huismuizen zijn muis soorten die overal leven, maar zoeken ’s winters het liefst warmte op. Wijfjes werpen 5 tot 19 keer per jaar jongen die 6 weken na hun geboorte zelf al weer vruchtbaar zijn. De draagtijd is ongeveer 20 dagen. In een jaar kan een nest zich dus meerdere malen vermenigvuldigen. Wilt u de Huismuis verdrijven uit uw huis, klik dan hier.

Soorten Muizen: Dwergmuis

Veel voorkomende Muis Soorten

Dwergmuis

In tegenstelling tot de huismuis leeft de dwergmuis in de wilde natuur. Dwergmuizen komen voor op akkers, graslanden, bosranden en rietvelden. De dwergmuis is het kleinste knaagdier ter wereld; 5 tot maximaal 8 centimeter lang, met een staart van nog eens 5 tot 7 centimeter. Dwergmuizen wegen maximaal 10 gram. Dwergmuizen eten voornamelijk vruchten, bessen, zaden, granen en insecten. Eens per jaar werpt de dwergmuis jongen, waarbij de draagtijd net als bij de huismuis, ook ongeveer 20 dagen beslaat.

Bosmuis

Bosmuizen hebben een donkerbruine rug, geelbruine flanken en een zilverachtige buik. Jonge bosmuizen kunnen ook een witte buik hebben. De bosmuis is 10-11 centimeter lang met een staart van nog eens 7 tot 12 centimeter. Over de staat lijken ringen te lopen, tot wel 200 stuks. Bosmuizen wegen tussen de 13 en 27 gram. Ook bosmuizen zijn vooral ’s nachts actief en ze leven in bossen, tuinen, braakliggend terrein, graanvelden, struikgewas, zandduinen en soms ook in gebouwen.

De bosmuis eet graan, noten, bessen, vruchten, zaden, knoppen, eikels, beukennoten, hazelnoten, mos, paddenstoelen, insecten, spinnen, wormen en slakken. Vrouwtjes werpen een tot vier nesten per jaar, in het seizoen maart tot oktober. Ook bosmuizen hebben een draagtijd van ongeveer 20 dagen.

De Kenmerken van de Aardmuis

Aardmuis

Net als de veldmuis is de aardmuis een onder familie van de woelmuis. Aardmuizen hebben een donkere, ruige vacht die bruingrijs is op de rug en grijs op de buik. De nek en poten kunnen een roomkleurige glans hebben. De aardmuis is tussen de 8 en 14 centimeter lang, met een relatief korte staart, namelijk 2 tot 5 centimeter. Het gewicht van aardmuizen is rond de 15 tot 15 gram. Aardmuizen leven in weilanden, bossen, duinen, bergen en grasland, het liefst in een vochtige omgeving. Aardmuizen eten gras en kruiden. In tegenstelling tot veel andere muizen is de aardmuis zowel overdag als ’s nachts actief. Wijfjes kunnen het hele jaar door jongen krijgen met een piek in de periode april tot en met september.

Kijk hier eens als je overweegt om een muis als huisdier te nemen.

Top 10 Lijsten

Heb je naast muizen ook interesse in andere overzichten, zoals bijvoorbeeld een Top 10 Kleine hondenrassen of de top 10 kattenrassen in Nederland? Op Siqandar.com vindt je allerlei verschillende soorten overzichten. Naast overzichten van dierensoorten zijn er ook overzichten met betrekking tot gadgets, films, boeken en zelfs Sinterklaasliedjes.

Top 10 Lijsten